Niche Cocoa Industry Ltd., największy w pełni zintegrowany przetwórca kakao w Ghanie, podpisał niedawno umowę z firmą Sidel, mając zamiar rozpocząć działalność w nowym dla siebie sektorze: produkcji napojów. Firma planuje wesprzeć Szkolny Program Żywieniowy w Ghanie, zapewniając 5,6 milionom uczniów gotowe do spożycia (RTD – ready-to-drink) mleko czekoladowe, aseptycznie butelkowane w 250 ml opakowania PET, przez 100 dni szkolnych rocznie. Aby to osiągnąć, Niche Cocoa opiera się na wieloletnim doświadczeniu firmy Sidel dotyczącym aseptycznego butelkowania PET, jak również jej zdolności projektowania opakowań, w celu pokierowania inwestycją typu greenfield.
Jako jedna z najszybciej rozwijających się gospodarek Afryki w 2019 r., Ghana stale osiąga dobre wyniki ekonomiczne, przy czym oczekuje się, że jej PKB wzrośnie jeszcze bardziej w roku 2020. Gospodarka kraju opiera się w dużej mierze na dwóch towarach eksportowych: złocie i kakao. W rzeczy samej, Ghana jest drugim co do wielkości producentem kakao na świecie – po Wybrzeżu Kości Słoniowej – a najwyższej na świecie jakości ziarna kakaowe oferowane na skalę masową pochodzą z tego właśnie kraju. Aktualnie roczne spożycie czekolady na osobę w Ghanie wynosi zaledwie 0,5 kilograma. Ta sytuacja najprawdopodobniej ulegnie szybkiej zmianie z powodu rosnącego lokalnego popytu na produkty konsumenckie klasy premium, które wymagają wysokiego poziomu rafinacji i działań marketingowych.
Podczas gdy gazowane napoje bezalkoholowe (CSD – Carbonated Soft Drinks) mają silną pozycję w lokalnych wzorcach konsumpcji, zdrowsze napoje – takie jak soki i mleko – zajmują obecnie mniejszy segment rynku napojów. Wyzwaniem, przed którym stoją teraz Niche Cocoa oraz pozostali gracze na rynku, jest z jednej strony dotarcie do konsumentów poprzez ergonomicznie pakowane produkty o odpowiednio dopasowanych cenach, a z drugiej strony – przyciągnięcie użytkowników końcowych dzięki atrakcyjnemu wyglądowi opakowań i edukowanie ich na temat prawidłowych procedur żywieniowych w celu zwiększenia udziału w rynku.
Najszybciej rozwijający się lokalny przetwórca kakao w Ghanie wkracza w segment napojów
Firma Niche Cocoa Industry Ltd. została założona w roku 2011 i obecnie wytwarza na eksport wysokiej jakości półprodukty z kakao, takie jak likier kakaowy, masło kakaowe, ciasto kakaowe i kakao w proszku. W roku 2017 firma Niche rozpoczęła produkcję czekolady na rynek lokalny i międzynarodowy. Firma ta, z siedzibą mieszczącą się w Tema w Ghanie, niedaleko stolicy kraju, odgrywa ważną rolę w udostępnianiu wiedzy technicznej w ramach przemysłu przetwórstwa kakao w Ghanie, jednocześnie poprawiając warunki życia lokalnych plantatorów drzew kakaowca.
Niche Cocoa jest obecnie najszybciej rozwijającym się lokalnym przetwórcą kakao w kraju. Edmund A. Poku, dyrektor zarządzający firmy, wyjaśnia: ''Przy stałej zdolności produkcyjnej wynoszącej 90 000 ton metrycznych rocznie, rocznych obrotach w wysokości 120 milionów dolarów i zatrudniając około 450 pracowników, jesteśmy podekscytowani możliwością wprowadzenia pierwszego i jedynego produkowanego lokalnie i butelkowanego aseptycznie mleka czekoladowego w Ghanie. Dzięki pożyczce od holenderskiego banku rozwoju przedsiębiorczości FMO, pozyskanej jesienią 2019 roku, firma Niche Cocoa była w stanie zakupić od firmy Sidel urządzenia produkcyjne, które pozwolą nam na wytwarzanie napojów czekoladowych''. Produkty te będą sprzedawane w Ghanie, dzięki czemu firma będzie o krok bliżej celu, jakim jest osiągnięcie tytułu wiodącego afrykańskiego producenta czekolady i innych produktów na bazie kakao.
5,6 miliona uczniów szkół skorzysta z inicjatywy w ramach koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu
Pan Poku kontynuuje: ''Dzięki pożyczce z FMO, przygotowujemy się do produkcji i butelkowania w opakowania PET, wzbogaconego mleka czekoladowego o przedłużonej trwałości dla ghańskich uczniów, w ramach niedawno uruchomionej w tym kraju inicjatywy ''Ghana School Feeding Program''. Planujemy zaopatrzyć około 5,6 miliona dzieci w 261 okręgach, w łącznie 9 350 szkołach – zarówno podstawowych, jak i średnich – przez 100 dni szkolnych rocznie. Dzięki temu programowi chcemy zapewnić zdrową, odżywczą alternatywę dla naszych obywateli".
- Zdecydowaliśmy się współpracować przy tym projekcie z firmą Sidel ze względu na naszą wspólną pasję dla nieuznawania kompromisów, jeśli chodzi o jakość żywności i napojów' – mówi pan Poku. - Tym, co wyróżnia Niche Cocoa na rynku, jest wyraźne skupienie się na produktach najwyższej jakości w połączeniu z elastycznością, która pozwala zaspokoić potrzeby konsumentów, a jednocześnie – cenienie organicznego, lokalnego przetwarzania kakao. Zaangażowanie firmy jest wspierane certyfikatami uzyskanymi od wielu organizacji – w tym FSSC 22000, UTZ, Fair Trade, Organic oraz FDA, a także od Ghana Standards Authority (GSA).