Firma Metler Toledo wprowadza na polski rynek zoptymalizowany system do wykrywania metali na liniach produkcyjnych do systemów pakowania pionowego produktów spożywczych.
Nowy wykrywacz metali Mettler Toledo Safeline z serii ST umożliwia producentom żywności zapewnienie jakości pakowanych pionowo produktów. Seria została zaprojektowana specjalnie do kontroli swobodnie spadających produktów w ramach systemów pakowania pionowego i pakowania VFFS, czyli formowania, napełniania i zamykania. Umożliwia też lepszą ochronę przed zanieczyszczeniem za sprawą zwiększonej czułości wykrywania. Nowe wykrywacze wyposażono też w zaawansowaną głowicę wykrywającą o nowej geometrii, co pozwoliło uzyskać poziomy czułości wykrywania o 30 proc. wyższe od typowych dla środowisk produkcji żywności.
System umożliwia kontrolę swobodnie spadających produktów spożywczych, takich jak przekąski, płatki, wyroby cukiernicze, produkty spożywcze poddawane indywidualnemu szybkiemu zamrażaniu, a także innych produktów pakowanych w ramach operacji pionowego formowania, napełniania i zamykania (VFFS) torebek. Wykrywacz metali jest wyposażony w technologię zerowej strefy bezmetalowej (ZMFZ), która umożliwia umieszczenie metalowych konstrukcji i podzespołów bardzo blisko wykrywacza bez generowania zakłóceń. Dzięki temu można go zainstalować w ograniczonej przestrzeni między wagą wielogłowicową a maszyną formującą, napełniającą i zamykającą opakowania. Zastosowana technologia pozwala na dokładne wykrywanie przy najbardziej efektywnym wykorzystaniu przestrzeni.
- Wykrywacz z serii ST stanowi nieodzowne wyposażenie dla przetwórców żywności korzystających z systemów pakowania pionowego, gdyż umożliwia zapewnienie bezpieczeństwa i jakości produktu. Połączyliśmy naszą wiedzę i doświadczenie w zakresie żywności z technologią ZMFZ i najbardziej zaawansowanymi technikami wykrywania - powiedział David Barber, kierownik ds. produktów w Mettler Toledo Safeline.
Wykrywacz z serii ST używa nowego algorytmu programowego, który zwiększa czułość wykrywania do nieosiągalnego wcześniej poziomu. Wyższą dokładność osiągnięto dzięki ograniczeniu wpływu otoczenia i zminimalizowaniu wpływu produktu - sygnału emitowanego przez produkt podczas kontroli - w celu zapewnienia lepszej ochrony przed zanieczyszczeniem. Dzięki urządzeniu można zapewnić jakość produktów i zgodność z wymaganiami związanymi z bezpieczeństwem żywności, gdyż system odpowiada potrzebom branżowych audytów zarządzania ryzykiem bezpieczeństwa żywności oraz normom HACCP. Gwarantuje ono ponadto pełną identyfikowalność i jest wyposażone w funkcję monitorowania stanu, która ostrzega o potencjalnie niekorzystnych zdarzeniach mogących doprowadzić do awarii systemu wykrywania na długo przed faktyczną potrzebą zatrzymania procesu produkcyjnego w celu rozwiązania problemu. Problem można usunąć przy okazji najbliższej przerwy w procesie produkcyjnym bez konieczności nieplanowanego zatrzymywania procesu i generowania przestoju w produkcji.
System poprawy jakości pakowanych pionowo produktów
2011-02-02