Tetra Pak wprowadza na rynek w coraz większym zakresie innowacyjne opakowanie o nazwie Tetra Recart, przeznaczone dla takich produktów jak warzywa czy dania gotowe zawierające duże cząsteczki pożywienia.
Tetra Recart ma zdaniem jego producentów pozwolić na zastąpienie metalowych puszek i szklanych słoików lżejszymi, przyjaznymi dla środowiska kartonami, które posiadają wszystkie zalety opakowań do płynnej żywności w zakresie transportu, magazynowania, ekspozycji i oddziaływania na konsumenta.
Innowacyjność sytemu Tetra Recart polega na pierwszym zastosowaniu specjalnego rodzaju kartonowego materiału opakowaniowego umożliwiającego sterylizację opakowania wraz z zawartym w nim produktem w autoklawie. Z technologicznego punktu widzenia można mówić wręcz o przełomie. Obecnie system Tetra Recart wykorzystywany jest do pakowania ponad 100 różnych typów produktów w 30 krajach na całym świecie. W zależności od rodzaju produktu, okres przydatności do spożycia może osiągnąć nawet 24 miesiące. Dostępne pojemności opakowań to 390 ml i 500 ml.
- Handel docenia przede wszystkim ekonomiczność opakowań Tetra Recart, które zajmują mniej miejsca na sklepowej półce niż puszka lub słoik, jednocześnie zapewniając większy facing produktu. Z kolei dla konsumentów liczą się takie udogodnienia jak lekkość opakowań, łatwość przechowywania produktów, bezpieczeństwo i wygoda otwierania – tłumaczą przedstawiciele firmy Tetra Pak.