Trzy nowe tworzywa koncernu BASF

Trzy nowe tworzywa koncernu… Koncern BASF wprowadził na rynek europejski trzy nowe produkty z gamy specjalizowanych tworzyw sztucznych styrenowych przeznaczonych specjalnie do kontaktu z żywnością.

Nowości BASF to innowacyjne tworzywa typu ASA: kopolimer akrylonitryl/styren/akryloester. Nazwy handlowe tworzyw to Luran S 777 K FC, Luran S 757 G FC oraz Luran S 797 S FC. Podobnie jak w przypadku tworzyw technicznych BASF obecnych na rynku od 2008 r. skrót FC oznacza kontakt z żywnością. Powodem wprowadzenia nowych produktów jest ustanowienie przez Unię Europejską nowych norm GMP (ang. Good Manufacturing Practice) obowiązujących od sierpnia 2008 r. dla materiałów mających kontakt z żywnością.

Formuła i proces wytwarzania trzech nowych rodzajów kopolimeru Luran S zostały tak zmodyfikowane, aby mogły one odpowiadać nowym wymogom prawnym.

I tak Luran S 777 K FC o wysokim współczynniku płyniecia i niezwykłej twardości jest materiałem dla wielu zastosowań, natomiast Luran S 757 G FC cechuje doskonała sztywność i wytrzymałość w połączeniu z dobrą płynnością. Luran S 797 S FC charakteryzuje się z kolei w szczególności dużą odpornością mechaniczną.

Tworzywa Luran S stosuje się przede wszystkim w urządzeniach i artykułach gospodarstwa domowego, np. w ekspresach do kawy, sokowirówkach i naczyniach używanych w mikrofalach, a także w szczoteczkach do zębów. W tym przypadku najistotniejszą cechą jest wysoka stabilność termiczna tworzywa, dobra wytrzymałość na działanie substancji chemicznych oraz doskonała odporność na starzenie i żółknięcie.

Nowe tworzywa Luran firmy BASF

Na powyższym obrazku z tworzywa Luran S jest wykonana wewnętrzna przegroda sokowirówki przeznaczona na miąższ owoców.

1 sierpnia 2008 r. w Unii Europejskiej weszło w życie rozporządzenie nr (WE) 2023/2006 „On Good Manufacturing Practices" (GMP). Jest ono częścią europejskiego rozporządzenia ramowego odnoszącego się do przedmiotów codziennego użytku wchodzących w kontakt z żywnością. Celem tych ustaw i rozporządzeń jest stopniowe wyeliminowanie, na każdym etapie łańcucha dostaw, zanieczyszczeń żywności mogących zaszkodzić konsumentom.

Zgodnie z przepisami GMP należy wprowadzić ostrzejsze procedury systemu bezpieczeństwa i kontroli jakości w stosunku do tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Czytaj więcej:
Nowości 341