
Kapsuły, które zostały opracowane wspólnie przez Nestlé i RPC Tedeco-Gizeh, są produkowane na wydzielonych liniach w fabryce RPC w Bouxwiller we Francji.
Konstrukcja i sposób produkcji kapsuł musiały spełniać dwa istotne wymagania – zapewniać długi okres trwałości produktu oraz odporność na wysokie ciśnienie w ekspresie Dolce Gusto firmy Krups, które jest niezbędne dla uzyskania doskonałego smaku każdej filiżanki kawy. Zwyczajne ekspresy do kawy działają przy bardzo niskim ciśnieniu, natomiast w modelu Dolce Gusto ciśnienie osiąga do 14 barów, co zwykle spotyka się tylko w profesjonalnych ekspresach w kawiarniach.
Kapsuły są termoformowane z polipropylenu z warstwą barierową EVOH chroniącą przed dostępem tlenu w okresie przechowywania. Ich średnica wynosi 54 mm, a na spodzie znajduje się otwór, którym napój przedostaje się bezpośrednio do filiżanki bez żadnego kontaktu z samym urządzeniem. Proces produkcyjny wymaga najwyższej precyzji z minimalną tolerancją, aby zapewnić jednakowo niezawodne działanie wszystkich kapsuł w ekspresach Dolce Gusto.

Kapsuły zaprojektowano z myślą o łatwej obsłudze urządzenia, a ich kształt dopasowany jest do nietypowej okrągłej konstrukcji ekspresu Dolce Gusto firmy Krups, całkowicie odmiennej od innych dostępnych obecnie urządzeń do parzenia kawy i napojów. Przedsiębiorstwo RPC Tedeco-Gizeh zainwestowało znaczne środki w ten projekt, instalując nowe linie formujące ze zintegrowanym systemem pełnej kontroli procesów produkcyjnych wyposażonym w dziesięć kamer monitorujących oraz z automatycznym pakowaniem gotowych kapsuł w kartony.