

Najlepszym rozwiązaniem do przechowywania sosów, soków, ketchupów, jogurtów i tym podobnych produktów jest butelka z barierą, natomiast dla przetworów owocowo-warzywnych – słoik z barierą. Opakowania te wykonane są z polipropylenu. Jednak nie są to opakowania jednowarstwowe, jak znane dotychczas, a wielowarstwowe.
Opakowanie barierowe zabezpiecza wewnętrzne substancje przed penetracją przez ścianę materiału. Zastosowanie warstwy wewnętrznej („GRIVORY G21” - bariera) w znacznym stopniu poprawia barierowość i techniczne właściwości, nie zagrażając przy tym transparentności. Warstwa wewnętrzna w opakowaniu czterowarstwowym stanowi barierę dla gazów, w tym dla tlenu, który nie pozwala na psucie się żywności. Zmienia również warunki wewnątrz opakowania w kierunku zachowania właściwości żywności przez długi okres.
Obecnie Firma SUWARY S.A. jest organizatorem akcji promującej zdrową żywność (ekologiczną – bez konserwantów) w „zdrowych opakowaniach”.
Źródło: http://www.zdroweopakowanie.pl