Liczy się optymalna wielkość
Aby w jeszcze większym stopniu zaspokoić nieustannie zmieniające się potrzeby klientów, producenci ciastek muszą mieć możliwość elastycznego określania ich liczby w opakowaniu. Według firmy badawczej Euromonitor rosnąca popularność mniejszych opakowań przekąsek w największym stopniu odpowiada za obserwowany w ostatnich latach wzrost zapotrzebowania na materiały opakowaniowe. Prognozy wskazują, że trend ten będzie się utrzymywał. Wynika on z rozwoju branży przekąsek, chęci kontrolowania wielkości porcji jedzenia i coraz większej świadomości konsumentów dotyczącej ilości spożywanego cukru. Istotnym czynnikiem, zwłaszcza w krajach rozwijających się, jest także przystępna cena.Możliwość łatwej zmiany liczby produktów w opakowaniu w połączeniu z organizowanymi często promocjami oraz wahaniami sezonowymi przekłada się pozytywnie na wyniki finansowe. Oferowane na rynku nowoczesne rozwiązania opakowaniowe pozwalają uczynić całą operację bezproblemową - dzięki nim za pomocą tego samego systemu można w opakowaniach zawierających od jednego do czterech stosów umieszczać od jednego ciastka do 28 ich sztuk.
Dynamiczna elastyczność
Na horyzoncie branża produkcyjna dostrzega już wprawdzie czwartą rewolucję przemysłową, która zakłada porozumiewanie się maszyn między sobą i odpowiednie dostosowywanie na podstawie tej wymiany informacji całego procesu, jednak starsze rozwiązania techniczne nadal wymagają manualnych interwencji w celu zapewnienia nieprzerwanego przepływu produkcji. Jednym z przykładów jest dostarczanie ciastek do magazynów do pobierania produktu. Jeśli na jednej z rynien wibracyjnych nie znajduje się odpowiednia ilość produktu, cały cykl zostaje zatrzymany albo na stos trafia zbyt mała liczba ciastek. Nazbyt często pracownicy muszą ręcznie przenosić wyroby z jednej linii na drugą, aby zapewnić odpowiednią równowagę w obrębie procesu.Z kolei nowoczesne rozwiązania techniczne są wyposażone w funkcję automatycznego równoważenia linii produkcyjnych w celu skompensowania odchyleń w szybkości dostarczania produktów do maszyny. Usterki w działaniu pieca mogą na przykład spowodować, że na niektórych liniach będzie za mało ciastek albo że poszczególne ich partie będą przypalone. Podajniki ciastek są obecnie w stanie automatycznie, bez ingerencji operatora, wykrywać braki produktów na poszczególnych liniach i „informować” pozostałe magazyny o konieczności podania określonej liczby ciastek, tak aby w opakowaniu znalazła się pożądana liczba ich sztuk. W ten sposób można uniknąć przestojów, utrzymać stale wysoką jakość wyrobu oraz wyeliminować straty produktów lub materiałów.
Łatwiejsza praca operatorów
Elastyczność to jednak nie wszystko. Jeśli wprowadzenie zmian zajmuje zbyt dużo czasu, producenci ciastek mogą się zdecydować na model, w ramach którego na każdej linii produkty są pakowane tylko do jednego rodzaju opakowania. Wielu producentów uważa, że zmiana stanowi najsłabsze ogniwo ich procesów produkcyjnych. Oznacza to konieczność pakowania ciastek do jednego typu opakowania.Aby w jeszcze większym stopniu ograniczyć liczbę błędów popełnianych przez operatorów oraz wydłużyć czas sprawnego działania, nowe rozwiązania – takie jak ostatnio wprowadzony na rynek system pakowania Biscuit on Pile – pozwalają w niezawodny i staranny sposób zmieniać rodzaje opakowań z wykorzystaniem technologii 3D. Możliwość szybkiego wprowadzania zmian dotyczących konfiguracji lub rozmiarów opakowań albo liczby ciastek w każdym opakowaniu oznacza niezrównaną łatwość organizowania promocji