
Indykatory znajdują się wewnątrz opakowania lub na jego powierzchni. Mają za zadanie przekazywanie istotnych wiadomości związanych ze specyfiką produktu, np. temperaturą przechowywania, uszkodzeniami opakowania, datą ważności produktu. Zazwyczaj informacja o zagrożeniu ma postać barwnego wskazania. Opakowania indykatorowe stosuje się do produktów wrażliwych na zmiany czynników zewnętrznych oddziaływujących na produkt, głównie takich jak temperatura i wilgotność. Dlatego też znalazły one bardzo szerokie zastosowanie w branży produktów spożywczych, farmaceutycznych lub chemicznych. Mowa tu o różnych mrożonkach, mięsie, ale także lekach wymagających składowania w odpowiednich temperaturach, transporcie krwi, organów medycznych, szczepionek we właściwej temperaturze.
Globalny rynek dla opakowań inteligentnych będzie w najbliższym czasie rósł w tempie 30 proc. w skali roku. Opakowania indykatorowe mają tu o tyle duży sens, że dziewięć na dziesięć opakowań inteligentnych jest wyposażonych w indykatory.
Wskaźniki czasy i temperatury TTI (Time and Temperature Indicators) wykorzystywane są w największym stopniu w logistyce. Pokazują one różnice między temperaturą optymalną a tą w danej chwili. Zasada działania najbardziej popularnych wskaźników czasu i temperatury opiera się albo na chemicznej reakcji polimeryzacji, albo na enzymatycznej hydrolizie tłuszczów lub też na efekcie fizycznej dyfuzji roztworu o zmienionej chemicznie barwie. TTI w większości przypadków umieszczone są na zewnętrznej stronie opakowania i nie mają kontaktu z żywnością.
Indykator TTI rejestruje przebieg czasowy temperatury produktu do którego jest zaaplikowany. Zmiana temperatury powyżej zadanej i po określonym czasie jest rejestrowana jako wskazanie w postaci zmieniającej się barwy na indykatorze. Przykładem działania indykatora TTI mogą być np. informacje o rozmrożeniu produktu.