Przywołując drugi typ indykatorów, czyli wskaźniki świeżości trzeba napisać, że przeznaczone są one dla takich związków jak dwutlenek węgla, diacetyl, aminy, etanol oraz dla różnego typu mikrobiologicznego zepsucia produktu. Interesujące i ważne są również badania nad detektorami toksyn patogennych bakterii i pleśni. Dla przykładu francuska firma Cryolog opracowała technikę określania świeżości za pomocą samoprzylepnej etykiety nowej generacji programowanej w zależności od charakterystyki monitorowanych produktów.
Działanie etykiety polega na tym, że zabarwia się ona i jednocześnie staje całkowicie nieprzejrzysta w momencie gdy produkt traci przydatność do spożycia. Przydatność ta jest monitorowana na wskaźnikach bazujących na zmianie barwy, która może następować w sposób ciągły, np. w przypadku określenia dawki cieplnej jaką otrzyma produkt podczas transportu i przechowywania. Warto jednak wiedzieć, że indykatory zwracają uwagę nie tylko na temperaturę, ale i na czas jej oddziaływania. Oznacza to, że krótkotrwałe podwyższenie temperatury, które nie ma wpływu na jakość temperatury nie powoduje zmiany barwy indykatora.
Indykatory mogą być też stosowane do monitoringu temperatury w transporcie i składowaniu. To zaś oznacza, że są one umieszczane także w opakowaniach zbiorczych. Korzyścią wynikającą ze stosowania wskaźników jest w tym przypadku zmniejszanie strat podczas transportu i możliwość identyfikacji ogniwa w łańcuchu chłodniczym, w którym nastąpiły jakiekolwiek przekroczenia.
Choć indykatory to myśl technologiczna, która przyszła do Polski z zagranicy, to jednak od jakiegoś czasu także rodzimi producenci zaczynają się specjalizować w tego typu udoskonaleniach oferowanych sektorowi opakowaniowemu.
Przykładem niech będzie gdańska firma Invenview i opracowane przez nią indykatory Coolid. Są to inteligentne etykiety informujące o jakości i długości życia produktu, do którego jest ona zaaplikowana. Temperatury krytyczne, po których przekroczeniu na indykatorze występuje wskazanie mogą być dowolnie ustalone w zakresie od - 18 st. C do 0 st. C.
Jeśli chodzi o zestawienie najbardziej popularnych wskaźników używanych w opakowaniach inteligentnych wraz z ich zastosowaniem, to w przemyśle spożywczym dominują wskaźniki tlenowe: barwniki redox lub wskaźniki pH. Przy ochronie przy zbyt niskich temperaturach pomocne są wskaźniki temperaturowe, np. ciecz wskaźnikowa. Wskaźniki temperaturowo-czasowe to z kolei przechowywanie i transport chłodniczy. Dla opakowań tekturowych doskonale nadają się natomiast specjalne wskaźniki otwarcia w postaci odpowiednich taśm.
Opakowania indykatorowe i ich znaczenie
- Strony:
- 1
- 2