Rozwój technologii opakowań do żywności

Rozwój technologii opakowań… Opakowanie żywności to bardzo ważny składnik kupowanych produktów spożywczych. Dlatego technika pozwalająca na tworzenie tego typu opakowań stale się rozwija.

Znaczenia opakowań w branży spożywczej nie sposób przecenić. Pakowanie produktów spożywczych jest podstawową czynnością wzmacniającą utrzymanie wysokiej jakości produktu i zmniejszenie strat jeśli chodzi o wartości odżywcze. Opakowania pozwalają też zmniejszyć ilość dodatków serwowanych do żywności. Bez względu na to czy mamy do czynienia z opakowaniem z tworzyw sztucznych, szkła, lub kartonu, to i tak zapobiega ono przedostawaniu się zanieczyszczeń mikrobiologicznych i biochemicznych do produktu.

Co więcej w niektórych przypadkach wybór opakowania może wpływać na właściwości odżywcze produktu spożywczego. Dla przykładu mleko w transparentnych opakowaniach kartonowych traci podczas przechowywania mniejszą ilość witaminy B2 (ryboflawiny) wrażliwej na światło słoneczne.

Kawa w opakowaniach próżniowych

Zdarza się też, że opakowanie ma subiektywny wpływ na ocenę smaku produktu. Takie są przynajmniej wyniki badań na amerykańskich uczelniach. Zdaniem tamtejszych naukowców wiele osób wyrabia sobie zdanie o napojach po opakowaniu w jakim są one spożywane. Im lepsze wrażenia towarzyszące dotykaniu opakowania tym wyższa ocena smaku produktu.

Oczywiście w dziedzinie opakowań dla żywności stale wprowadzane są innowacyjne rozwiązania, wpływające na poprawę bezpieczeństwa produktu i zachowanie optymalnej jakości odżywczej. Jedną z takich nowych i jednocześnie najszybciej rozwijających się metod pakowania jest pakowanie próżniowe. Znalazło ono swoje zastosowanie w dla szeregu produktów. Przykładem niech będzie choćby kawa czy różnego rodzaju przyprawy. Pakowanie próżniowe polega na umieszczeniu produktu wewnątrz tworzywowej lub aluminiowej torebki, z której następnie wypompowuje się większość powietrza. Zmniejsza to kontakt produktu z powietrzem i przedłuża okres jego świeżości.

Takie działanie jest szczególnie popularne przy wspomnianym już pakowaniu kawy. Oto bowiem największym zagrożeniem zarówno dla kawy mielonej, jak i rozpuszczalnej są tlen i wilgoć. Dlatego natychmiast po zmieleniu pakuje się kawę w specjalne opakowania, w których zachowuje ona świeżość. Producenci kawy korzystają w największym stopniu z dwóch metod pakowania: z normalnym ciśnieniem, gdy w grę wchodzą torebki i puszki przeznaczone na regionalny rynek i tym samym nie ma potrzeby zabezpieczania kawy, bo dostawa jest przeprowadzana w ciągu tygodnia. Druga metoda wykorzystuje natomiast ciśnienie zabezpieczające. Regulowane azotem pakowanie próżniowe torebek i puszek odbywa się głównie z przeznaczeniem na zagraniczny rynek, gdzie konieczne jest zabezpieczanie kawy na długi czas, by mogła być spożyta w przeciągu nawet kilkunastu miesięcy.

Czytaj więcej:
Stokrotka_333
Stokrotka_333

Wysłany: 2010-09-10 19:29:18

Bardzo proszę o wypełnienie ankiety osoby związane z branżą spożywczą

http://www.ankietka.pl/ankieta/42965/bezpieczenstwo-zdrowotne-opakowan.html

Z góry dziękuję za poświęcony czas