Zgrzewanie ultradźwiękowe jest też bardziej kompatybilne z materiałami pochodzenia biologicznego, takimi jak kwas polimlekowy (PLA), niż tradycyjne zgrzewanie termiczne. Ponieważ biopolimery zawierają znacznie mniejszą ilość tworzywa, proste ustawienia czasu, temperatury i ciśnienia zwykłej zgrzewarki mogą nie wystarczyć do ustawienia procesu dla tego typu materiału i uzyskania hermetycznego połączenia, które spełni wymagania produkcji seryjnej. Precyzja i charakterystyka kontroli zgrzewania ultradźwiękowego sprawiają, że ta technologia jest w znacznie większym stopniu zdolna do kontrolowania węższych okien procesowych w obróbce żywic biopochodnych.
Zgrzewanie ultradźwiękowe tworzy wysokiej jakości, spójne zgrzewy opakowań bez użycia klejów lub materiałów eksploatacyjnych. Powstające między warstwami tworzywa połączenie jest wolne od zanieczyszczeń, co nie tylko upraszcza projektowanie opakowań, ale również zwiększa możliwości recyklingu materiałów i/lub ich kompostowalność.
Bardziej zrównoważona linia pakująca
Producenci pakowanych dóbr konsumpcyjnych od dawna polegają na pneumatyce w zakresie efektywnej i niezawodnej produkcji różnorodnych opakowań, takich jak butelki napojów gazowanych, pudełka płatków śniadaniowych, jednorazowe torebki na przekąski czy blistry farmaceutyczne. Najnowsze osiągnięcia w dziedzinie pneumatyki, w tym cyfrowa transformacja linii pakujących, obiecują jeszcze większe korzyści. Jednocześnie technologia zgrzewania ultradźwiękowego sprawia, że proces zgrzewania jest znacznie bardziej ekologiczny.
Odpowiednia technologia umożliwi tworzenie bardziej kompaktowych i przyjaznych dla środowiska linii pakujących. Ważne jest jednak, aby firmy z branży CPG współpracowały z ekspertami w dziedzinie automatyzacji, którzy rozumieją te nowe, inteligentne technologie pneumatyczne i ultradźwiękowe. To kluczowe, jeśli chcą osiągnąć swój najbardziej ambitny cel w zakresie zrównoważonego rozwoju i wydajności, czyli znaczne zmniejszenie śladu węglowego - a to wszystko przy znacznej poprawie wskaźnika OEE.
Autor: Oliver Dappers, Segment Manager for Packaging, Europe marki Branson w firmie Emerson. Posiada ponad 26-letnie doświadczenie w pracy dla firmy Emerson w zakresie technologii montażu i zgrzewania, odpowiedzialny za kluczowych klientów, rozwój biznesu i generowanie zrównoważonych modernizacji w sektorze przemysłowym w celu zwiększenia wartości wyceny przedsiębiorstwa i zmniejszenia wpływu na środowisko. Posiada dyplom z inżynierii mechanicznej (FH Krefeld) oraz dyplom z inżynierii przemysłowej (FH Mönchengladbach).