Model ten, o sile zamykania 2700 ton, to największa do tej pory wtryskarka zbudowana w Turcji. Jest to urządzenie zaprojektowane do produkcji palet z tworzyw sztucznych, posiada specjalnie zaprojektowana jednostkę wtryskową wyposażoną zarówno w ślimak o średnicy 140 mm jak i tłok wtrysku (200 mm), dzięki czemu pozwala ona na jednorazowy wtrysk 35 kg PS. Z urządzeniem współpracuje 4-osiowy, teleskopowy robot kartezjański Hurmak Zephyr wyposażony w serwomotory i sterowanie austriackiej firmy KEBA.
Wymiary wtryskarki robią olbrzymie wrażenie - ma ona 16 metrów długości i prawie 4 metry wysokości. Jej waga to 130 ton. Aby uzmysłowić sobie ogrom tej maszyny, warto powiedzieć, iż jej rozmiary są praktycznie tożsame z najpopularniejszą w Polsce lokomotywą elektryczną EU07 (15,9 m długości i 4,3 m wysokości). Dodajmy jednak, iż masa EU07 wynosi zaledwie 80 ton.
Wtryskarka została wyprodukowana dla klienta z Bliskiego Wschodu, dostarczenie jej na miejsce będzie zatem dla szefów Hurmaka nie lada logistycznym wyzwaniem.
- Zenith 2700 to dla nas olbrzymie osiągnięcie, chociażby z tego powodu, że jest to największa maszyna tego typu wyprodukowana kiedykolwiek w Turcji - powiedział nam Burc Angan, wiceprezes Hurmaka odpowiedzialny za ekspansję na rynkach zagranicznych.
- Zenith 2700 to olbrzymi krok w rozwoju naszej firmy. Dołączamy tym samym do do grona niewielu firm na świecie mogących wyprodukować wtryskarki o takich rozmiarach.
O najnowszym osiągnięciu firmy Burc Angan opowiada w znajdującym się poniżej materiale wideo.
Nasz pobyt w Turcji to nie tylko wizyty w zakładach przemysłowych. Co jest niezwykle istotne w tureckich kontaktach biznesowych granice pomiędzy obszarami interesów a prywatności nie są ostre, inaczej mówiąc mogą się przenikać. Dlatego też ważnym jest budowanie wielopłaszczyznowych, dobrych relacji osobistych co może odegrać znaczącą rolę w osiągnięciu sukcesu w relacjach biznesowych.
Zdecydowanie odmienny od europejskiego jest charakter biznesowych posiłków. Takie spotkanie, chociaż mówimy tu raczej o kolacji, często trwa dość długo bo Turcy lubią dobrze zjeść, nie spiesząc się przy tym, a w trakcie posiłku rozmowy prowadzone są z dużą intensywnością.