
W publikacji zostały omówione główne tendencje oraz innowacje obserwowane na międzynarodowym rynku opakowań produktów konsumpcyjnych przeznaczonych do szybkiego obrotu. Zaprezentowano w niej innowacyjne rozwiązania dotyczące m.in. rynku opakowań giętkich, aktywnych systemów opakowań, produkcji materiałów z biotworzyw. Wskazano także trendy w przemyśle metalowych i tekturowych opakowań żywności i napojów. Czytelnicy dowiedzą się jak w praktyce sprawdzają się systemy uwalniania pary wodnej, torebki stojące, opakowania z atmosferą modyfikowaną, farby termochromatyczne, czy też folie holograficzne.
Zawarte w książce informacje niewątpliwie będą pomocne przy pozycjonowaniu aktualnych możliwości krajowego potencjału oraz wyznaczeniu strategicznych kierunków rozwoju w zakresie materiałów, technologii i rozwiązań organizacyjnych dotyczących opakowań do żywności i produktów łatwo zbywalnych. Autorzy są praktykami, na co dzień mającymi kontakt z rzeczywistością gospodarczą.
"To książka dla osób poszukujących nisz w innowacyjnej działalności gospodarczej i naukowej - napisał w recenzji dr inż. Krzysztof Leszczyński. - Na podstawie analizy informacji zamieszczonych w publikacji można wyrobić sobie opinię o kierunku, w którym idzie światowa gospodarka w zakresie opakowań żywności i innych łatwo zbywalnych produktów, oraz jak wielki i rozwojowy jest to rynek w poszczególnych regionach".