Sprawdza się to całkiem dobrze z piwem, aromatyzowanymi napojami słodowymi i aromatyzowanymi napojami destylowanymi. Umożliwia to konsumentom lekkich i niskogazowanych odmian piwa doświadczanie jego bardziej pełnego aromatu bez modyfikowania istniejącej receptury. Może także dodać aromat i smak cytrusów oraz posmak owoców bez zatracenia tych wyrazistych smaków pośród innych składników. W trakcie opracowywania jest technologia, dzięki której będzie możliwe rzeczywiste dodanie aromatu pochodzącego z polimeru do wcześniej niearomatyzowanej żywności i napojów.Na przykład zwykłe chipsy ziemniaczane można by przekształcić w chipsy o różnych smakach poprzez zastosowanie smaków zawartych w polimerowym arkuszu lub opakowaniu. Inną możliwością jest aromatyzowanie pokrywek na mrożoną żywność.
Oprócz dodawania opakowaniom na żywność i napoje marketingowej prezencji, aromaty wykorzystuje się na pokazach w punkcie sprzedaży, salach z bielizną pościelową i stołową oraz w opakowaniach na produkty osobiste. Opracowano przedmieszkę o zapachu dziecięcego płynu kosmetycznego dla firmy produkującej standy prezentowane w punkcie sprzedaży. W przypadku subtelnych aromatów na pokazach w punkcie sprzedaży, w celu dokładnego oddania aromatów, wykorzystywane są raczej nakrętki butelek i urządzenia do próbek niż rozpryskiwane perfumy. Jest to szczególnie przydatne w Europie, gdzie rozpylanie perfum jest kontrolowane lub zabronione. Eksperci przemysłowi twierdzą, że nowym i rozwijającym się rynkiem jest dodawanie aromatów do zamkniętych opakowań zawierających szampony, detergenty do prania oraz inne do czyszczenia, a także produkty do pielęgnacji zdrowia i urody. We wszystkich tych przypadkach klienci chcą sprawdzić zapach produktu, a producenci zapobiec ich otwieraniu.
Aromatów używa się także do maskowania przykrych zapachów w zastosowaniach takich jak worki na śmieci, czy domowe pojemniki na chemikalia. W przypadku toreb na śmieci, zapach jednocześnie maskuje odór i utrzymuje z dala insekty. Aromaty takie jak cedrowy mogą być stosowane po renowacji pokojów komputerowych lub biur w celu zamaskowania nieprzyjemnego zapachu pozostającego po kablach i przewodach oraz innych nowych tworzywach. W przypadku farmaceutyków i neutraceutyków przyjemne zapachy mogą być użyte zarówno do wykonania ścianki pojemnika, jak i zbiornika na środek suszący w celu zamaskowania nieprzyjemnych zapachów leków i witamin. Jedna z firm wytwarza zbiornik na desykant. Zbiornik uwalnia zapachy takie jak pomarańczowy lub cytrynowy, maskując w ten sposób zapachy pochodzące od zapakowanych produktów, którymi mogą być tabletki z oleju rybiego, czy też suplementy ziołowe.
Dostawcy dostrzegają wzmożone zainteresowanie dezodorantami, które można wykorzystywać nie tylko do prostego maskowania nieprzyjemnych woni, ale także do absorbowania cuchnących lotnych związków organicznych lub niechcianych oparów z artykułów wykonanych z tworzyw. Dezodoranty składają się ze zdyspergowanych, mikroporowatych materiałów nieorganicznych na nośniku polimerowym. W zależności od rodzaju oparów, które mają zostać zaabsorbowane, dobierane są materiały nieorganiczne o specyficznym zakresie wielkości porów. Dezodoranty są zazwyczaj stosowane w artykułach zawierających polimery z recyklingu lub polimery zawierające pozostałości monomerów. W przypadku niektórych folii do pakowania żywności dezodoranty wykorzystuje się w celu usunięcia zapachów i gazów, których obecność może doprowadzić do zepsucia się żywności.
Na rynku są także układy łączące działanie przeciwdrobnoustrojowe z aromatami, zazwyczaj na potrzeby szpitali lub w zastosowaniach związanych z ochroną zdrowia. Stosuje się nieorganiczne systemy przeciwdrobnoustrojowe w połączeniu z zapachami, ponieważ organiczne substancje przeciwdrobnoustrojowe rozpuszczane przez aromaty mają tendencję do migrowania z polimeru znacznie szybciej, często podczas procesu wytłaczania. Dezodoranty są także stosowane w połączeniu z aromatami.
Małe kłopoty przy wytłaczaniu
Jednym z największych wyzwań przy włączaniu zapachów do struktury tworzyw sztucznych jest to, że temperatury typowo stosowane podczas przetwarzania polimeru mogą spowodować błyskawiczne wypalenie komponentu zapachowego, mogą także zmienić profil zapachowy. Z powodów związanych z temperaturami panującymi podczas przetwarzania, aromaty nadają się raczej do olefin niż do tworzyw wymagających wyższych temperatur, takich jak nylon czy PET. Zapachy można włączyć do struktury niektórych biodegradowalnych tworzyw. Aromaty są zazwyczaj dodawane później do przedmieszek lub koncentratów - podczas wytłaczania lub kształtowania elementu z tworzywa. Kilku dostawców koncentratów zapachowych i mieszanek wykorzystuje chronione prawnie lub opatentowane procesy otrzymywania mieszanek w celu włączenia aromatów do przedmieszki, nie obniżając przy tym jakości zapachu.