Dostęp tlenu może być ograniczony przez zmniejszenie wolnej przestrzeni nad zapakowanym produktem, ograniczenie wstrząsania opakowań z mlekiem podczas transportu i manipulacji w handlu, a przede wszystkim przez zastosowanie opakowań nieprzepuszczalnych dla tego gazu. Materiały opakowaniowe przeznaczone do pakowania mleka spożywczego powinny charakteryzować się możliwie jak największą barierowością zarówno dla tlenu jak i dla światła.
Zgodnie z określeniem przyjętym przez standardy Amerykańskiego Związku Mleczarskiego niepożądany smak mleka spożywczego można scharakteryzować w następujących kategoriach: posmak ogrzewania - opisywany jako posmak gotowania, karmelizacji, przypalenia; posmak wywołany światłem - opisywany jako smak słoneczny, spalenizny; posmak lipolizy - opisywany jako smak jełki, kwasu masłowego, gorzkawy; posmak pochodzenia mikrobiologicznego – opisywany jako kwaśny, gorzki, owocowy; posmak przenoszony - opisywany jako roślinny, krowi, oborowy; posmak różnorodny - opisywany jako chemiczny, obcy, niepełny.
Badania nad wyodrębnieniem związków chemicznych decydujących o niepożądanym smaku i zapachu mleka spożywczego są przedmiotem analiz. Izolacji i koncentracji tych związków dokonuje się za pomocą destylacji próżniowej i ich oznaczania techniką chromatografii gazowej i wysokosprawnej chromatografii cieczowej. W ostatnim czasie do oznaczania związków lotnych w produktach spożywczych wykorzystuje się głównie chromatografy gazowe wyposażone w przystawkę „head space”, pozwalającą na oznaczanie związków lotnych uwalnianych z próbki i kierowanych bezpośrednio na kolumnę analityczną.
W wyniku tych badań ustalono m.in., że opakowania mogą bezpośrednio zapobiegać powstawaniu złego smaku i zapachu mleka, indukowanego przez światło i tlen poprzez ochronę tego produktu przed tymi czynnikami.
Reakcje utleniania katalizowane przez światło mogą z różną intensywnością zachodzić w mleku spożywczym pakowanym w różne opakowania nie wyłączając klasycznych opakowań szklanych. Przenikanie światła, a również tlenu w przypadku opakowań z tworzyw sztucznych jest szczególnie zróżnicowane, a niekiedy bardzo wysokie (tab. 1 ).
Barierowość dla tlenu materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych